DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

İşsizlik oranı Haziran’da hafif geriledi

İşsizlik oranı Haziran’da hafif geriledi
17.09.2019
343
A+
A-

İşsizlik oranı (mevsimsellikten arındırılmış), Haziran’da hafif geriledi. Mayıs’ta %14,0 ile 2009 krizi seviyelerini de aşan işsizlik oranı, %13,9’a geriledi.

İşgücü 111 bin kişi artarken, istihdam, 100 bin kişi ile, son 1,5 yılın en yüksek artışını kaydetti. İşsiz sayısı ise 11 bin kişi artış kaydetti. İşsiz sayısındaki artışa karşın, işsizlik oranında görülen gerilemede işgücündeki yüksek artış etkili oldu.

Hizmetler sektörü haricinde tüm alt sektörlerde istihdam artışı görülmesi, gelecek dönem ekonomik aktivitedeki iyileşmenin genele yayılması açısından pozitif değerlendirilebilir. Nitekim, Temmuz ayında özellikle sanayi üretiminde (aylık %4,3 artış) belirgin bir toparlanma görüldü.

Beklenti anketleri de iyileşmeye işaret ederken, kredi aktivitesinde de toparlanma görülüyor.

İşsizlik Oranı : İşsizlik oranı, Haziran’da %14,0’ten %13,9’a gerilerken, tarım dışı işsizlik oranı %16,2 ile Mayıs 2009’dan bu yana en yüksek seviyesinde yatay gerçekleşti. Genç nüfusta işsizlik oranı %25,5’ten %25,8’e yükseldi; verinin yayınlandığı 2005’ten bu yana en yüksek seviyesinde.

İşgücü ve İşsiz Sayısı : İşgücü Haziran’da 111 bin kişi artarken, Nisan ve Mayıs’ta gerileme görüdüğü için, 2. çeyrekte toplamda 57 bin kişi gerilemiş oldu; ilk çeyrekte 231 bin kişi artmıştı. İşsiz sayısı ise Mart 2018’den bu yana artış gösteriyor: Haziran’da 11 bin kişi artarken, 2. çeyrekte toplam işsiz artışı 54 bin kişi ile daha sınırlı arttı; ilk çeyrekte 347 bin kişi artmıştı. Mart 2018’den bu yana toplam artış ise 1,39 milyon kişi. Milli gelir büyümesi (mevsimsellikten arındırılmış), ilk çeyrekte %1,6, ikinci çeyrekte %1,2 oldu.

İstihdam : İlk çeyrekte 117 bin kişi gerileyen istihdam, Haziran’daki 100 bin kişilik artışa rağmen 2. çeyrekte de 11 bin kişi ile daha sınırlı geriledi. Sektörel bazda istihdam rakamlarına bakıldığında;

Sanayi: 70 bin kişilik artış görüldü. Temmuz’da sanayi üretimde görülen yükseliş, sektör istihdamındaki olumlu seyrin sürebileceğine işaret ediyor.

Tarım: 17 aylık aralıksız istihdam kaybının ardından (toplam 540 bin kişi), Haziran’da 25 bin kişi artış kaydetti.

İnşaat: 16 ay aralıksız gerileyen (toplam 685 bin kişi) sektör istihdamı, Haziran’da 12 bin kişi arttı.

Hizmet: Hizmetler sektörü istihdamı son 3 aydır geriliyor; Haziran’da 7 bin kişi geriledi. Son 3 aylık gerileme 100 bin kişi oldu.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.